Loading...
Biological Faculty

Concept Design, Preliminary Design, Detail Design

CLIENT: Biological Faculty

STATUS: Detail Design Project

LOCATION: Belgrade, Serbia

BUILDING AREA: 4.000m2

 

THE FACULTY IS LOCATED IN BOTANICAL GARDEN “JEVREMOVAC” IN THE HEART OF BELGRADE. THE PROJECT INCLUDES TWO CONNECTED VOLUMES, A+B AND AN ENTRANCE TO THE FACULTY BUILDING IN BETWEEN.

 

The architectural composition of the Faculty of Biology emerged from the need for a compact functional solution that does not jeopardize the environment of the botanical garden. The larger volume, located along the street of Vojvode Dobrnjca, forms a barrier between the ambience of the street and the garden. The building subsequently descends towards the garden in order to make the volume B fit with the existing ambient. The main goal was to make a neutral structure, not pretentious nor dominant over the ambience of the garden, but an integral part of the context. The green wall façade finish is reminiscent of the purpose of the building.